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April 3, 2003 
 
 REVISED OPINION NO. 02-005 
 
 
 
TO:  Fire Chief Debra H. Amesqua 
 
FROM:    James L. Martin, City Attorney 
 
RE:      Confidentiality of Records and Police Investigations  
 
 
You have asked for legal advice from the City Attorney regarding Police Department access to 
Fire Department records made by Fire Department EMTs called to a scene to render emergency 
medical care.  Your question necessarily involves State statutory confidentiality requirements 
relating to patient health care records. 
 

BRIEF ANSWER 
 
The Police Department is entitled to access of  “ambulance run” information generally available 
to the public; to patient health care records, upon request, and with the informed consent of the 
patient or individual authorized to act on the patient’s behalf; and to patient health care records 
without informed consent for the specific reasons itemized in the statute: (1) 
investigations/prosecutions of suspected child or unborn child abuse or neglect and (2) 
investigations of deaths of vulnerable individuals in certain institutions.  In all other cases Police 
Department access to confidential patient health care records must be pur suant to a court order. 
 

OPINION 
 
Pursuant to § 146.50, Wis. Stats., Fire Department records made by EMTs or first responders in 
administering emergency care or handling and transporting sick, disabled or injured individuals 
must be maintained as confident ial patient health care records.  That statute reads as follows: 
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Section 146.50 
(12) CONFIDENTIALITY OF RECORDS. (a) All records made by an 
ambulance service provider, an emergency medical technician or a first 
responder in administering emergency care procedures to and handling and 
transporting sick, disabled or injured individuals shall be maintained as 
confidential patient health care records subject to ss. 146.81 to 146.84 and, if 
applicable, s. 252.15 (5) (a) (intro.), (6), (8) and (9). 1  For the purposes of this 
paragraph, an ambulance service provider, an emergency medical technician or a 
first responder shall be considered to be a health care provider under  s. 146.81 
(1).  Nothing in this paragraph permits disclosure to an ambulance service 
provider, an emergency medical technician or a first responder under s. 252.15 (5) 
(a), except under s. 252.15 (5) (a) 11. (Emphasis added). 
 

An exception is made in the statute for basic ambulance run information requested under 
the open records statute: 
 

(b)  Notwithstanding par. (a), an ambulance service provider, who is an authority, 
as defined in s. 19.32 (1), may make available, to any requester, information 
contained on a record of an ambulance run which identifies the ambulance 
service provider and emergency medical technicians involved; date of the call; 
dispatch and response times of the ambulance; reason for the dispatch; location 
to which the ambulance was dispatched; destination, if any, to which the patient 
was transported by ambulance; and name, age and gender of the patient.  No 
information disclosed under this paragraph may contain details of the medical 
history, condition or emergency treatment of any patient. 2  (Emphasis added). 
 

The confidentiality requirement while extensive is not absolute.  Such records may be 
released with the informed consent of the patient under § 146.82(1), Stats.   
 

Section 146.82 Confidentiality of patient health care records. 
(1) CONFIDENTIALITY.  All patient health care records shall remain 
confidential.  Patient health care records may be released only to the persons 
designated in this section or to other persons with the informed consent of the 
patient or of a person authorized by the patient.  This subsection does not prohibit 
reports made in compliance with s. 146.995, 253.12 (2) or 979.01 or testimony 
authorized under s. 905.04(4)(h).3 (Emphasis added). 
 

In addition, under certain circumstances listed in the statute, access to the records may be 
given without informed consent of the patient under § 146.82(2), Stats.  The listed 
circumstances include the following: 

                                                 
1 § 252.15(5), Stats., deals with confidentiality and HIV tests. 
2 The Attorney General has concluded that this language was intended to make the information listed subject to the 
open records law.  As such, a custodian is responsible to conduct the balancing test on a case by case basis.  78 OAG  
71 (1989). 
3 § 146.995, Stats., (reporting wounds and burns); §979.01, Stats., (reporting deaths); §905.04(4)(h) (exceptions to 
physicians-patient privilege for reports of wounds or burns). 
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(2)  ACCESS WITHOUT INFORMED CONSENT. (a) Notwithstanding sub. (1), 
patient health care records shall be released upon request without informed 
consent in the following circumstances: 

 
                                                 *  *  *  * 

    4.  Under a lawful order of a court of record. 
    5.  In response to a written request by any federal or state governmental agency 
to perform a legally authorized function, including but not limited to management 
audits, financial audits, program monitoring and evaluation, facility licensure or 
certification or individual licensure or certification. The private pay patient, except 
if a resident of a nursing home, may deny access granted under this subdivision by 
annually submitting to a health care provider, other than a nursing home, a signed, 
written request on a form provided by the department.  The provider, if a hospital, 
shall submit a copy of the signed form to the patient's physician. 
  

 
                                     *  *  *  * 
 

 11.  To a county department, as defined under s. 48.02 (2g), a sheriff or police 
department or a district attorney for purposes of investigation of threatened or 
suspected child abuse or neglect or suspected unborn child abuse or for purposes 
of prosecution of alleged child abuse or neglect, if the person conducting the 
investigation or prosecution identifies the subject of the record by name.  The 
health care provider may release information by initiating contact with a county 
department, sheriff or police department or district attorney without receiving a 
request for release of the information.  A person to whom a report or record is 
disclosed under this subdivision may not further disclose it, except to the persons, 
for the purposes and under the conditions specified in s. 48.981 (7). 

 
                                      *  *  *  *   
 

15.  To the department under s. 48. 60(5)(c), 50.02(5) or 51.03 (2) or sheriff, police 
department or district attorney for purposes of investigation of a death reported 
under s. 48.60(5)(a), 50.035 (5)(b), 50.04(2t)(b) or 51.64(2).4 

 
    *  *  *  * 
 

18.  Following the death of a patient, to a coroner, deputy coroner, medical 
examiner or medical examiner's assistant, for the purpose of completing a medical 
certificate under s. 69.18(2) or investigating a death under s. 979.01 or 979.10.  
The health care provider may release information by initiating contact with the 
office of the coroner or medical examiner without receiving a request for release of 
the information and shall release information upon receipt of an oral or written 

                                                 
4 §48.60(5)(a) relates to death of a child residing in child welfare agency buildings; §50.035(5); 50.04(2c). 51.64(2) 
relates to deaths respectively as CBRFs, nursing homes and mental health and treatment facilities. 
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request for the information from the coroner, deputy coroner, medical examiner or 
medical examiner's assistant.  The recipient of any information under this 
subdivision shall keep the information confidential except as necessary to comply 
with s. 69.18, 979.01 or 979.10.5 (Emphasis added). 
 

It should be noted that whereas the Fire Department has the obligation to maintain the 
confidentiality of patient health care records, except as provided above, it also has the 
affirmative obligation to provide such information upon request to a coroner investigating 
a death.  § 146.82(2)(a)18.  In addition the Fire Department has the obligation to report a 
person’s death to the Sheriff, Police Chief, or medical examiner or coroner pursuant to § 
979.01, Stats., under the following circumstances: 
 

Section 979.01 Reporting deaths required; penalty; taking specimens by coroner or 
medical examiner. (1) All physicians, authorities of hospitals, sanatoriums, public 
and private institutions, convalescent homes, authorities of any institution of a like 
nature, and other persons having knowledge of the death of any person who has 
died under any of the following circumstances, shall immediately report the death 
to the sheriff, police chief, or medical examiner or coroner of the county  where the 
death took place. 
(1g)  A sheriff or police chief shall, immediately upon notification of a death under 
sub. (1), notify the coroner or the medical examiner and the coroner or medical 
examiner of the county where death took place, if the crime, injury or event 
occurred in another county, shall immediately report all of the following to the 
coroner or medical examiner of that county: 

 (a)  All deaths in which there are unexplained, unusual or suspicious circumstances. 
 
                                          *  *  *  * 
 

(f)   All deaths following accidents, whether the injury is or is not the primary 
cause of death. 
(g) When there was no physician, or accredited practitioner of a bona fide religious 
denomination relying upon prayer or spiritual means for healing in attendance 
within 30 days preceding death. 
 
                              *  *  *  * 
 
(1m)  The coroner or medical examiner receiving notification under sub. (1) shall 
immediately notify the district attorney. 6 (Emphasis added). 

 
                                                 
5 § 69.18, Stats., (death records and medical certification of death).  §979.01, Stats. (see above footnote 2) §979.10 
(cremation and cremation permits). 
6 A coroner or District Attorney has the authority to enforce the right to receive patient health care documents via 
subpoena issued by the court upon request.  § 979.10, Stats. Subpoena for documents.  Upon the request of the 
coroner, medical examiner or district attorney, a court shall issue a subpoena requiring the production of documents 
necessary for the determination of a decedent's cause of death.  The documents may include the decedent's patient 
health care records and treatment records, as defined in ss. 51.30 and 146.81 (4).  The documents shall be returnable  
to the officer named in the subpoena.  
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The foregoing statutory provisions reflect a balance of conflicting public policies: privacy 
interests in medical records; public interest in public records; and public interest in 
ensuring government agencies have the information they need to perform their official 
duties. 
 
Initially, one might consider the exception in Subdivision 5 for “any federal or state 
governmental agency to perform a legally authorized function” to be broad enough to 
encompass a police department conducting an investigation as part of its official duties.  
An examination of the subdivision as a whole as well as consideration of other standard 
exceptions where police department investigations are specifically mentioned leads to the 
conclusion that the exception in subdivision 5 is more narrowly restricted to agencies that 
perform licensing, auditing and program monitoring/evaluation functions.  In fact, by the 
express language in the statute (§ 146.82(2)(a) 11 and 15) the right of the police 
department to gain access to patient health care records without informed consent is 
limited to investigations/prosecutions of suspected child (or unborn child) abuse or 
neglect; and investigation of deaths of vulnerable individuals who reside in certain 
institutions.  The broader right of access to patient health care records without informed 
consent where a death has occurred is limited to the coroner or medical examiner.   
 
The police department is not without recourse under the statute to obtain medical records 
required to conduct investigations into deaths which occurred in unexplained or unusual or 
suspicious circumstances.  However, the Police Department must first obtain a lawful 
order of a court of record. § 146.82(2)4, Stats. 
 
I understand Police Department and Fire Department personnel will be meeting to develop 
a protocol relating to access to records.  This information may be of assistance to the two  
departments.  If you have further questions, please contact Assistant City Attorney 
Carolyn Hogg of my staff . 
 
 
             
       James L. Martin 
       City Attorney 
 
JLM:skm 
cc: Chief Richard Williams 

Assistant Chief Noble Wray 
 Assistant Chief Arthur Dinkins 
 Carolyn S. Hogg 
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bcc: City of Madison Home Page – IS Simile and IS Sweeney (via e-mail attachment) with 
copy to AT Group 
Central Opinion Book 
Attorney Book 
File 


