CITY OF MADISON

OFFICE OF THE CITY ATTORNEY

Room 401, CCB
266-4511

DATE: August 2, 2004

OPINION #04-002

TO: Mayor Dave Cieslewicz
Ald. Paul Van Rooy, District 18
Nino Amato, Chairman of Ad Hoc Swimming Pool Committee

FROM: Michael P. May, City Attorney
SUBJECT: Amendment of Sec. 8.35, Madison General Ordinances

You have requested my opinion regarding the method of amending Sec. 8.35 of the Madison
General Ordinances so as to exclude municipal swimming pools from the requirements therein, and
specifically whether such an amendment could be approved by the Madison Common Council or must be

submitted to a referendum.

As set forth below, | have concluded that Sec. 8.35, MGO, may be amended by action of the
Common Council.

Sec. 8.35, MGO.

Sec. 8.35, MGO, is entitled “Preservation of Shoreline Parks.” The ordinance requires a city
referendum before “major construction” takes place in any city park bordering on lakes or navigable
waterways. “Major construction” is defined as “erecting a building or structure, changing land elevations
or shore contours, and paving over land ....” The ordinance includes a number of exceptions to the
definition of “major construction,” including a complicated formula related to size and cost of
construction, and blanket exceptions for Olbrich Botanical Gardens and the Henry Vilas Zoo. These last
two exceptions were added by separate ordinances enacted by the Common Council in 1996 and 1997.

Sec. 8.35 is called a Charter Ordinance. It was enacted through the referendum process for
citizen initiative in 1992,

Amending a Charter Ordinance Adopted by Referendum.

In initially considering your request, | researched the question of the proper method for amending
a charter ordinance which was adopted by referendum. Sec. 8.35 is labeled a charter ordinance and so
states in its body. Moreover, Sec. 8.35 was adopted by a referendum of the electors of the City of
Madison in April of 1992. This question raised an interesting legal conundrum involving the interplay
between Sec. 66.0101 and Sec. 9.20, Wis. Stats.

Sec. 66.0101, Stats., is the section dealing with adoption of charter ordinances. Charter
ordinances may be adopted by the governing body, or may be enacted by the electors through the
initiative process of Sec. 9.20, Stats., or approved by the electors upon submission by the governing
body.
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Sec. 66.0101(8) provides in part:

A charter ordinance enacted or approved by a vote of the electors controls over
any prior or subsequent act of the legislative body of the city or village.

I interpret this provision to require that a charter ordinance adopted by vote of the electors can only be
amended by a vote of the electors.

In contrast, Sec. 9.20(8), which governs initiative legislation, provides in part:

City ordinances or resolutions adopted under this section shall not be subject to
the veto power of the mayor and city or village ordinances or resolutions adopted
under this section shall not be repealed or amended within two years of adoption,
except by a vote of the electors.

I interpret this provision to say that an initiative type ordinance that is not also a charter ordinance cannot
be amended by the governing body for two years, but, thereafter, could be amended by the Common
Council without submitting it to the electors.

If | were to apply standard statutory interpretation to these two seemingly conflicting statutes, |
likely would conclude that a charter ordinance adopted by a vote of the electors must be amended by a
vote of the electors. This is because sec. 66.0101 (8), Wis. Stats., is specific legislation that applies only
to charter ordinances adopted through the referendum process. Sec. 9.20(8), Stats., on the other hand, is
a more general statute that applies to resolutions, regular ordinances, and by reference, to charter
ordinances. The usual rule is that the more specific statute governs over the more general. Gillenv. City
of Neenah, 219 Wis. 2d 806, 822, 580 N.W. 2d 628 (1998). In addition, the predecessor to sec.
66.0101(8) Stats., was enacted in 1925, while the predecessor to sec. 9.20(8), Stats., was enacted in 1911.
The Legislature is presumed to know the relationship of a new act to existing legislation — indeed, in this
case, the Legislature referred explicitly to the earlier legislation. Storm v. Legion Ins. Co., 2003 WI 120 {
29, 265 Wis. 2d 169, 189, 665 N.W. 2d 353 (2003). It is difficult to conceive of a reason for the
legislature to adopt a separate provision for charter ordinances adopted by referendum if it intended the
existing procedure of the predecessor of Sec. 9.20(8) to apply. Finally, the legislative history of these
sections, in particular the drafting history of 1925 Senate Bill 125, which became the original enactment
of what is now Sec. 66.0101(8) by 1925 Wis. Laws c. 198, strongly suggests that a charter ordinance
adopted by referendum may only be amended by subsequent referendum.

However, | need not resolve with certainty this conflict in the statutes due to the fact that Sec.
8.35, MGO, despite being labeled a charter ordinance, does not qualify as such®.

! I have provided some analysis of this legal issue despite the fact it does not apply in this case. The reason is that

our search of the City's other charter ordinances revealed only one extant charter ordinance adopted by referendum.
Charter Ordinance No. 39, adopted by referendum in 1950, returned Madison to a Mayor / Common Council form of
government, with a specification of 20 alders. If the question ever arose of modifying this charter ordinance, such as
increasing or decreasing the number of alders, we likely would opine that a referendum was needed.
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Section 8.35 Is Not a Charter Ordinance.

Despite being called a charter ordinance, Sec. 8.35, MGO, fails to meet one of the necessary
requirements of a charter ordinance. Sec. 66.0101(2)(b) establishes a requirement for any charter
ordinance, and reads as follows:

A charter ordinance that amends or repeals a City or village charter shall
designate specifically the portion of the charter that is amended or repealed. A
charter ordinance that makes the election under (4) shall designate specifically
each enactment of the legislature or portion of the enactment that is made
inapplicable to the city or village by the election.

Madison does not have a special charter, but like all cities other than Milwaukee, operates under the
general charter law of Chapter 62 of the Statutes. Sec. 62.02, Wis. Stats. Thus, any charter ordinance for
Madison must explicitly state which provision of state law is being amended or is no longer to be
applicable within the municipality. Sec. 8.35, MGO, makes no such explicit or implicit determination.

The Wisconsin Supreme Court has ruled that any ordinance purporting to be a charter ordinance,
but that fails to explicitly mention this election, and the state statutes involved, is not a valid charter
ordinance. State ex rel. Coyle v. Richter, 203 Wis. 595, 601, 234 N.W.2d 909, 911 (1931). This rule was
recently applied to the City of Beloit in an unpublished decision of the Wisconsin Court of Appeals,
Craig v. City of Beloit, 2003 WL1889440 (Wis. App.) 2003 WI APP 111 (Case No. 02-2614, April 17,
2003).

Because Sec. 8.35, MGO, is not in fact a valid charter ordinance, it exists simply as a regular
ordinance of the City of Madison, adopted through the initiative process under Sec. 9.20, Wis. Stats. In
this instance, Sec. 9.20(8), Wis. Stats., governs amendment of the ordinance. As noted above, that statute
allows the governing body to amend such an ordinance when two years have elapsed following its
adoption through the referendum process. Since sec. 8.35, MGO, was adopted in 1992, it could be
amended by the Council at any time after 1994.

Michael P. May
City Attorney

MPM:pah

SYNOPSIS:  Sec. 8.35, MGO, may be amended by action of the Common Council.
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