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SUBJECT: MGO, Chapter 32 - Security Deposits and Check-In and Check-Out Forms 
 
You have asked the Office of the City Attorney for an Opinion on two sections of Chapter 32, 
relating to security deposits and check in and check out forms for landlords and tenants.   You 
have asked two questions.   
 
First, Sec. 32.07(7)(b), MGO, provides that when a landlord does not refund a security deposit in 
full, the landlord must send “applicable receipts and estimates” in addition to an itemized 
statement of the specific claims made against the security deposit.  The phrase “applicable 
receipts and estimates” is not contained in Wis. Adm. Code Sec. ATCP 134.06, the similar 
provision in the landlord tenant code promulgated by the Wisconsin Department of Agriculture, 
Trade and Consumer Protection (DATCP).  You asked about the meaning of "applicable receipts 
and estimates." 
 
Second, you ask whether, under Sec. 32.07(5)(a), MGO, a landlord may provide a tenant with a 
single sheet that combines the check-in and check-out form into a single document, and the 
landlord provides such form at the start of the tenancy.   
 
As a preliminary comment, we note that this Office is not aware of any appellate decisions that 
interpret these ordinances.   We have found limited legislative history records for these sections. 
 The Madison City Council does not prepare a transcript of its proceedings, nor are transcripts 
typically kept for city boards and committees. 
 
1. Applicable Receipts and Estimates.  You ask first about the meaning of the phrase 
“applicable receipts and estimates”, which is included in Sec. 32.07(7)(b), MGO, and is not 
contained in ATCP 134.06.  Under both the city ordinance and the state administrative rule, a 
landlord must provide an itemized statement of claims made against the security deposit, but 
under city ordinance the landlord has the additional requirement to provide “applicable receipts 
and estimates”.  It is important to note the interrelationship between ATCP 134 and Chap 32, 
Madison General Ordinances.   Some of Madison’s Chapter 32 predates the state administrative 
rules and were used by the state in drafting its original rules.   In addition, the City of Madison 
has updated its own Chapter 32 to reflect changes in the state administrative code.   Many 
sections of the two laws are virtually identical. 
 
However, in the section you cite, Section 32.07(5)(a), MGO, the city added the additional 
requirement that “applicable receipts and estimates”  must be provided, over and above the 
requirements of the state administrative rule.   It is a rule of statutory construction that “a statute 
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or rule is construed, if possible, to give effect to its entire text.”.   Sutherland, Stat. Const. Sec 
46.06 (5th ed. 1992). State v. Martin, 162 Wis.2d 883, 470 N.W.2d 900 (1991).  The additional 
words in the City’s Ordinance must therefore be given effect and meaning.  It is also significant 
that Madison’s ordinance contains language not found in the state administrative code, because 
the City Council must have intended to add a requirement in addition to the code requirements.   
The additional words add additional responsibility for the landlord.   
 
A receipt is “a written acknowledgment of the receipt of money…”  Black’s Law Dictionary.   
Because a receipt is an acknowledgment of payment, it means that the landlord has paid 
someone else for something.   It is more than an itemized statement prepared by the landlord;  it 
is evidence that someone else has been paid for repairs to a rental unit.  The language of the 
ordinance requires that a receipt be provided, if the receipt is applicable.  It implies that the 
receipt will come from a third party, whether that third party is a contractor or a vendor.  
 
An estimate is “a valuing or rating by the mind, without actually measuring, weighing or the 
like, a rough or approximate calculation only…”.  Black’s Law Dictionary.   Unlike the 
definition of a receipt, the definition of an estimate does not imply that a third party has made the 
estimate.  But, given the rule of  statutory construction, an estimate must still be more than an 
itemized statement of claims.   The definition indicates that an estimate is a rough or 
approximate calculation.  It is common in the construction industry for a contractor to make an 
estimate of the costs of repairs, such an estimate is not a binding contract, but an approximate 
calculation.    Such an estimate has a reasonable basis for its value.  It shows the cost of materials 
to be used in completing a task, an estimate of the number of hours needed for labor to complete 
the task, the cost of labor per hour and any other anticipated expenses.  It is reasonable to expect 
that under, Section 32.07(5)(a), MGO, that a landlord will not provide an arbitrary figure but will 
provide an estimate based on factors reasonably related to actual costs.   For example, a broken 
storm window may occur at a rental unit.  The landlord can estimate the cost of glass, based on a 
market price from a supplier and calculate the approximate time it will take to compete the 
repair.  If the landlord can obtain an estimate from a contractor giving the approximate amount 
of the repair, this would certainly meet the requirement of the City’s ordinance.    The ordinance 
does not, on its face, require that a third party prepare the estimate.    
 
It is also a rule of statutory construction that a statute or rule must be construed, if possible, to 
give effect to its objective and purpose. Sutherland, Stat. Const. Sec. 45.08 and Sec. 45.09 (5th 
Ed. 1992).  State v. Corey J.G., 215 Wis.2d 395, 412, 572 N.W.2d 845 (1998). Sec. 32.01, 
provides a statement of purpose for the City’s Landlord Tenant ordinance.  One of the purposes 
of Chapter 32 is to establish standards and procedures for use, if needed, to encourage 
communication and resolution of disputes between landlords and tenants   In order to promote 
full communication and resolution of disputes, parties need to know the actual costs of a repair 
in the marketplace.  In order to promote dispute resolution, an estimate under Sec. 32.07(5)(a), 
MGO, should be based on a reasonable and fair calculation of anticipated costs.  It should be 
based on related to actual market costs, not wild guesses.   An estimation that is not based on 
actual costs will tend to cause disputes, rather than to resolve them. 
 
Sec. 32.07(15), Madison General Ordinances, prohibits a landlord from intentionally 
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misrepresenting or falsifying any claim against a security deposit, including the costs of repairs.  
A landlord has a duty to make accurate and truthful claims against a security deposit.  An 
estimate that is based on actual market costs meets this test.   
 
The ordinance, Sec. 32.07(5), MGO,  creates a requirement beyond the statement of claims 
required under ATCP 134.06.  The ordinance requires receipts from a third party, where those 
receipts are applicable.  It requires estimates of the cost of a repair or service that have a rational 
basis, and are not calculated in a arbitrary manner. 
 
2. Combined Check-In and Check-Out Forms.  Secondly, you ask whether, under Sec. 
32.07(5)(a), MGO,  a landlord may provide both the check-in form and the check-out form at the 
beginning of the tenancy.  The plain wording of the Sec. 32.07(5)(a), MGO,  states that the 
check-out form shall be provided to the tenant "prior to the termination of the tenancy."  Any day 
prior to the termination of the tenancy, including the day the lease is signed would seem to meet 
that requirement.  Sec. 32.07(5)(e), mentions providing a “combined” check-in/check-out form, 
so it appears that the check-out form may be supplied at the beginning of the tenancy.  Otherwise 
it would be impossible for there to be a “combined” form. 
   
It should be noted that Sec. 32.07(5)(b), MGO, requires that the landlord must notify the tenant 
in writing that the tenant may inspect the dwelling unit and notify the landlord of any pre-
existing damages or defects by “noting the conditions on the check-in form”   This means that a 
combined check-in/check out form must be some type of multiple page “carbon” form that 
allows the tenant to provide notification by returning the check-in portion of the form and 
keeping the check-out portion of the form for later use.  If a check-in and check-out form were 
combined on one sheet of paper, it would be impossible for the landlord or the tenant to comply 
with the procedures of  Sec. 32.07(5).  For these reasons, we conclude that a landlord may 
provide both the check-in form and the check-out form at the same time at the beginning of the 
tenancy.  In order to make clear to a tenant the nature of a combined form, the landlord should 
notify the tenant that the combined form must be saved to be used as a check-out form. 
 
    
              
       Michael P. May, City Attorney 
 
 
SYNOPSIS: Under Sec. 32.07(7)(b), MGO, a landlord is to provide copies of written receipts 
and estimates if the security deposit is not returned in full.  Under Sec. 32.07(5)(a), MGO, a 
landlord may provide a combined check-in/check-out form at the beginning of the tenancy so 
long as the tenant is notified and the form is designed to allow the tenant to keep a copy of the 
check-in form for later use at check-out. 


