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You asked for my legal opinion on two questions relating to the ongoing redistricting of 
aldermanic districts in the City of Madison.  Redrawing the aldermanic districts is 
required after the decennial census in 2010.   
 
Questions Presented
 

: 

1. Once the new districts are drawn by the City later this year, when do they go into 
effect and when do they apply to new elections? 

 
2. If the redistricting results in an alder no longer residing in the numbered district 

for which the alder was elected, is the position considered vacant, or is the alder 
allowed to serve out the term for that redrawn district, even though the alder 
does not reside in the district? 
 

Brief Answers
 

: 

1. Under Wis. Stats. §5.15(1)(c) and §62.08(1) and (3), the new aldermanic districts 
are effective immediately upon publication of the ordinance changing them, and 
will apply to any elections held after January 1, 2012.  

 
2. In my opinion, state law on this issue is hopelessly vague, and would support 

either that the aldermanic position is vacant, or that the alder may serve out the 
balance of his or her term for the same numbered district.  Based upon the 
consistent application by the City and the State of Wisconsin in the past, the 
elected official has been allowed to serve out the term.  I recommend we 
continue that practice, and further recommend that it be codified in the City 
ordinances for future reference and use. 
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DISCUSSION
 

:  

A. Effective Date of Aldermanic Districts
 

.   

Wis. Stats. §5.15(1)(c) states that the new wards and districts govern for “local elections 
beginning on January 1 of the 2nd year commencing after the year of the census . . .”  
Under this statute, the new districts would govern all elections held after January 1,  
2012, whether it be a regular or special election.   
 
Wis. Stats. §62.08(1) and (3) read as follows: 

 
62.08 Alteration of aldermanic districts. (1) Within 60 days after the wards have 
been readjusted under s. 5.15 (1) and (2) the common council of every city, including 
any city of the first class, shall redistrict the boundaries of its aldermanic districts, by 
an ordinance introduced at a regular meeting of the council, published as a class 2 
notice, under ch. 985, and thereafter adopted by a majority vote of all the members 
of the council, so that all aldermanic districts are as compact in area as possible and 
contain, as nearly as practicable by combining contiguous whole wards, an equal 
number of inhabitants according to the most recent decennial federal census of 
population.  
… 
 
(3) Whenever the boundaries of aldermanic districts are altered, or new 
aldermanic districts created, every aldermanic district or ward officer residing 
within the territory of a new or altered aldermanic district shall hold the same 
respective office therein for the remainder of the officer’s term; and all other 
vacancies shall be filled as provided by law for the filling of such vacancies.  

 
These statutes make it clear that the new districts are effective upon adoption by the 
Common Council.  The statutes also make it clear that any alder who remains within the 
numbered district for which they are elected continues to serve out his or her term for 
the newly drawn district.   
 
The statute is not so clear on what happens to an alder that is drawn out of the district 
from which they were elected.   
 
B. 

 

Status of an Alder who No Longer Resides in the Numbered District for which He 
or She Was Elected.   

Wis. Stats. § 62.08(3) suggests that an alder drawn out of the district from which they 
were elected would create a vacancy.  This comes from a close reading of the statute, 
and the application of standard rules of statutory construction.   
 
The first clause of the statute clearly states that an alder who is residing within the 
territory of the new district continues to hold the office.  But the statute specifically 
refers to the status of alders remaining within the new district.  It says nothing about 
alders who are drawn out of the district which they formerly served.  If the Legislature 
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meant to say that all alders are to serve out their terms, the statute could have said so.  
But it does not.  Indeed, by stating that alders within the new district serve out their 
terms and saying nothing about other alders, the implication is that the exclusion of 
alders drawn out of their district means they do not serve out their terms.  This is the 
standard statutory rule of expressio unius est exclusio alterius, the expression of one 
thing is the exclusion of the other.  See, e.g., FAS, LLC v. Town of Bass Lake, 2007 WI 
73, ¶27, 301 Wis. 2d 321, 773 N.W. 2d 287 (2007).  Thus one reading is that since the 
Legislature said that alders remaining in the district serve their terms, then alders who 
do not fit that definition do not.   
 
The statute then goes on to say that “all other vacancies shall be filled as provided by 
law for the filling of such vacancies.”  This language further suggests that an alder 
drawn out of the numbered district from which they were elected would create a 
vacancy.  If that were not the case, the second clause of this statute would be 
superfluous.  Statutes are to be interpreted to avoid surplusage.  Miller v. Hanover Ins. 
Co., 2010 WI 75 ¶44, 326 Wis. 2d 640, 785 N.W. 2d 493 (2010).  
 
However, such a reading of Wis. Stats. §62.08(3) appears to conflict with the general 
statute governing vacancies.  Wis. Stats. §17.03 provides in part: 
 

§17.03:  Vacancies, how caused:  Except as otherwise provided, a public office 
is vacant when: 

. . . 
 

 (4) The incumbent ceases to be a resident of: 
 

. . . 
 

(c) If the office is local and elective, the county, city, village, town, 
district or area from which elected, except as provided in ss. 
60.30(6), 119.08(1)(c) and 120.05(1)(d); or 

 
None of the exceptions listed at the end of (4)(c) apply in this case. 
 
Harmonizing Wis. Stats. §17.03(4)(c) and §62.08(3) is not easy.  One reading of 
§17.03(4)(c) is that the alder continues to be a resident from the “district or area from 
which elected,” and therefore would continue to serve out the remainder of the term for 
the district, as redrawn, even if the alder does not reside there.  Under this reading, the 
final clause of Wis. Stats. §62.08(3) merely refers back to §17.03, which by its terms 
does not create a vacancy. 
 
In addition, there is another portion of (4)(c) that would support a reading that an alder 
no longer residing within the numbered district as redrawn still serves out his or her 
term.  Wis. Stats. §17.03(4)(c), at the very end, lists the exceptions in it for vacancy.  
But the statute does not list Wis. Stats. §62.08(3).  Since it is not listed, it does not 
create a vacancy.   
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However, there is an equally plausible reading of §17.03(4)(c):  That the “district or area 
from which elected” no longer exits.  The old district has been eliminated and a new 
district has been drawn, and there is no way that the alder is still a resident of the non-
existent political district or area from which elected.    This reading would also explain 
the second clause in §62.08(3), Stats.   
 
Moreover, this reading of §17.03 may be buttressed by the initial clause of the statute, 
which seems to allow other methods of vacancy when it says “except as otherwise 
provided”, a vacancy is created under certain circumstances.  The argument would be 
that §62.08(3) is exactly a statute that has “otherwise provided.”   
 
My research revealed only two related precedents, both very old.  In  State ex rel. Gill v. 
The Board of Supervisors of Milwaukee County, 21 Wis. 443 (1867), the Wisconsin 
Supreme Court held that a Milwaukee County Supervisor continued to hold his position 
even though he was no longer a resident of the district from which elected.  The court 
relied upon the predecessor of §17.03 of the statutes.  The opinion makes no reference 
to a statute like §62.08(3). 
 
In an Opinion from the Attorney General from 1920, the Attorney General looked at the 
predecessor of §62.08(3) and stated as follows: 
 

Where it chances that an alderman resides in a newly created ward, he fills the 
office of alderman.  That office is not vacant, but in case no supervisor is found 
resident in the newly created ward, the office of supervisor is unoccupied.  There 
is no supervisor for the ward, and the office of supervisor must be one of the 
vacancies intended to be provided for by the clause just quoted.  I am of the 
opinion that all ward offices and newly created wards not filled by operation of 
statute from resident office holders are to be regarded as vacant and to be filled 
as other vacancies are filled. 

 
 9 Op. Atty. Gen. 34, 36 (1920) 
 
Yet, in the very same opinion,  the  Attorney General went on to say that if two 
supervisors ended up in the same ward, they could both

 

 continue to serve at the 
same time.  That conclusion seems inconsistent with the first conclusion that one 
of the offices would be vacant.  If that were the case, it would have the practical 
effect of increasing the size of the Madison Common Council.  All alders could 
continue to serve out there new terms, and if there were no alder in a newly 
drawn district, that vacancy could be filled by the Common Council pursuant to 
Madison General Ordinances §2.03, until such time as a special election could 
be held.  This could result in an increase in the size of Council, a result not 
possible.   

In my opinion, the statutes and interpretations are ambiguous and in conflict.  
Either reading seems plausible.  In such a situation, the lawyer normally must 
choose the interpretation more likely to be accepted by a court.  Luckily, in this 
instance, we have other guidance that may be applied.   
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C. The Practical Application of the Statutes
 

: 

Although I find the statutes hopelessly in conflict, there has been a practical application 
of the statutes both by the State of Wisconsin and by the City of Madison.   
 
I confirmed with attorneys from the Legislative Reference Bureau that, when there is a 
redrawn legislative district and a State Senator no longer resides in the district, the 
Senator continues to serve out the term as if he or she represented the same 
numbered district.  Similarly, in the last redistricting in Madison, some alders were no 
longer in their revised district, but were allowed to continue to serve until the next 
election.  In fact, the Madison City Clerk received a letter from the Legal Counsel to the 
State Elections Board in 2001, indicating that this was the practice (a copy of that letter 
is attached to this opinion).   The practical application and administrative interpretation 
of a statute is an accepted guide in interpreting the statute.  Town of Vernon v. 
Waukesha County, 102 Wis. 2d 686, 694, 307 N.W. 2d 227 (1981).   
 
Given this practice, and given that it is one plausible reading of the statutes, I 
recommend that the City continue this practice following this redistricting.  I also 
recommend that a member of the Common Council consider sponsoring an 
amendment to the ordinances which would codify this practice. 
 
Conclusion
 

: 

The law is clear that, following redistricting after the decennial census, newly redrawn 
alder districts go into effect upon the effective date of the City’s ordinance, and govern 
elections after January 1, 2012. 
 
The law is very unclear as to the treatment of an alder that ends up being drawn out of 
the numbered district that he or she represented in the past.  But the City and the State 
have a consistent practice of allowing such elected representatives to serve out their 
terms, even without residing in the newly drawn district, absent some other reason to 
say that a vacancy exists.   This practice finds support under one reading of the 
statutes, and the City should follow this practice. 
 
 
 
            
     Michael P. May 
     City Attorney 
 
MPM:pah 
Attachment 
 
cc: Mayor Cieslewicz 
 All Alders 
 City Clerk 
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SYNOPSIS:  Wards and alder districts redrawn after the 2010 census take effect once 
adopted by the Common Council, and govern elections held after January 1, 2012.  
While the statutes are less clear on the impact on an alder who no longer resides in the 
numbered district from which he or she is elected, the City should continue its practice 
of allowing such alders to serve out the remainder of their terms. 
 
 














