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Our office regularly receives inquiries from Department and Division Heads and from 
other employees about reimbursement of travel expenses by third parties.  The 
question is whether, in their official capacity, employees may accept funds from third-
party organizations to cover their travel-related costs to attend conferences and other 
events.  Because this is a recurring issue, our office is issuing a formal opinion 
addressing the ability of public officials and city employees to accept these funds under 
Madison General Ordinances.1 
 

Question Presented: 
 
Does the City allow public officials and city employees, in connection with their official 
duties, to accept funds from third parties for travel-related expenses to attend 
conferences and other events? 
 

Short Answer: 
 
Yes, the City allows public officials and city employees, in connection with their official 
duties, to accept funds from third parties as long as the official or employee (1) files the 
appropriate forms with the City Clerk and the Finance Director and (2) reports the funds 
to the Finance Director within ten (10) days of the occurrence.  However, if the funds 
exceed the City’s normal travel reimbursement policies, the official or employee must 
pay to either the City or the third party the amount that exceeds those policies. 

 

 

 

 
                                                   
1 Catherine Wiese, a summer law intern in the Office of the City Attorney, assisted in the preparation of 
this Opinion. 
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Discussion: 
 

A. Public officials and city employees may accept travel-related funds 

from third parties. 

 
Sec. 3.35, MGO, entitled Code of Ethics, states the policies with which each public 
official and city employee must comply to ensure his or her independence, impartiality, 
integrity, and responsiveness to the public.  Pursuant to this ordinance, employees, 
elected officials and members of city committees are generally barred from accepting 
transportation or meals from third parties.   
 
Sec. 3.35(5)(g), MGO, provides as follows:  
 

Receipt of anything of value.  No incumbent may receive and retain any 
transportation, meals, entertainment, fee, food, beverage, or reimbursement 
therefore, nor any honoraria, service fee or contract payment or anything of 
value except in accord with Sec. 3.35(6).  (Italics added).   
 

The Code defines “incumbent” to include elected officials, employees, and members of 
any City board, commission or committee.  Sec. 3.35(3), MGO. “[A]nything of value” is 
defined very broadly in Sec. 3.35(2)(a), MGO, but excludes from the definition “money 
or items that are permitted and reported under Sec. 3.35(6)…” 
 
Thus, to answer the question presented, we need to examine the exceptions set out in 
Sec. 3.35(6), MGO.  
 
Specifically, Sec. 3.35(6) discusses the policies and procedures incumbents must follow 
when accepting funds from entities other than the City.  The rules are slightly different 
for elected officials, employees and members of city bodies.  The relevant part of MGO, 
Sec. 3.35 (6)(e) provides that city employees may not receive money or other form of 
payment, except for commemorative items, for activities performed in connection with 
their roles as city employees but: 
 

Employees may accept and retain from persons or entities other than the City 
the cost or reimbursement of actual and reasonable expenses related to such 
activities, whether or not such activities arise from their City roles or positions.2 

 
Sec. 3.35(6)(h) further explains: 
 

Whenever an incumbent receives anything of value permitted by this Subsection 
(6) from or has any fee or expense waived, prepaid or reduced by a person or 
entity other than the City in connection with her or his official duties, she or he 

                                                   
2 Madison, Wis., General Ordinances § 3.35(6)(e) (2017). 
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shall, within ten (10) days of the occurrence file a report with the City Clerk and 
the Finance Director on forms provided by the Clerk.3 
 

Finally, Sec. 3.35(6)(i) states: 
 

If a third party, other than the City, is authorized to pay for any expenses, 
including food, travel or lodging, incurred by any incumbent under this 
subsection, such payments shall be reported to the Finance Director within ten 
(10) days of the occurrence.  The incumbent shall pay to the City or the third 
party the amount that such reported value exceeds the City’s normal travel 
reimbursement policies.4 

 
 
Therefore, incumbents may accept travel-related funds from third parties.  Public 
officials and city employees may accept costs or reimbursement for actual or 
reasonable expenses for activities whether or not they arise from their position with the 
City.  If an official or employee accepts funds in connection with his or her official 
duties, then they must file forms with the City Clerk and the Finance Director within ten 
(10) days of the payment.  The forms that must be filed are provided by the City Clerk; 
a copy of the form is attached to this opinion.  Receipts should be attached to the form.  
 
Further, the official or employee must report the payment to the Finance Director within 
ten (10) days of the payment.  If the payment exceeds the City’s normal travel 
reimbursement policies, then the employee must reimburse the third party or the City 
for the amount that exceeds the policies. 
 
There is a policy reason behind these rules:  Because the official or employee could 
have attended the conference using City funds, there is no financial benefit to the 
employee when the conference and travel costs are paid by a third party.  There is a 
benefit to the City coffers, but the employee is in the same position:  the employee did 
not personally pay for the trip.  This rationale explains why the employee may not 
accept more than the standard City reimbursement.   
 
While an argument could be made that the third party has helped to curry favor with the 
employee, the City’s Code of Ethics allows such reimbursement when there is no 
financial benefit to the official or employee.5 
 

 

 

 

 

                                                   
3 Madison, Wis., General Ordinances § 3.35(6)(h) (2017). 
4 Madison, Wis., General Ordinances § 3.35(6)(i) (2017). 
5 This opinion is consistent with several issued by the State Ethics Board.  See OEB 92-7 and OEB 92-9 
(1992) and OEB 93-8 (1993),  
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Conclusion: 

 
Pursuant to MGO, Sec. 3.35(6), public officials and city employees may, in their official 
capacities, accept travel-related funds from third parties to attend conferences and 
other events as long as they: (1) file the appropriate forms with the City Clerk and 
Finance Director and (2) report the payment to the Financial Director within ten (10) 
days of the occurrence.  If the funds exceed the City’s normal travel reimbursement 
policies, then the official or employee must reimburse either the third party for the 
amount that exceeds those policies. 
 
 
 

________________________________ 
       Michael P. May 
       City Attorney 
 
 
 
SYNOPSIS:  Review of the ability of public officials and city employees, in their official 
capacity, to accept reimbursement of travel costs from third parties 




