
City of Madison 

Portable Signs 
Portable signs further the City’s 

compelling interests in improving 

business vitality, wayfinding, vehicular 

and pedestrian traffic. 
 

A permitting system provides clear 

placement and construction regulations 

that improve safety and aesthetics for 

all users of the sidewalk and decreases 

distractions to vehicle operators. 
 

The City began allowing portable signs 

in the public right-of-way in 2018 to 

accommodate businesses that do not 

have private property space for a 

portable sign, such as those abutting 

the public sidewalk. 
 

Allowing commercial messages in 

publicly-owned spaces such as 

sidewalks is a privilege granted only to 

businesses that lack space on private 

property. 

APPLY HERE:  www.cityofmadison.com/

dpced/bi/signs/106/ 
 

QUESTIONS:  City Zoning (608) 266-4551 
 

SIGN CODE:  cityofmadison.com > 

Agencies > Building Inspection > Zoning > 

Resources > Chapter 31 - Sign Control 

The City of Madison allows 

two types of portable signs: 
(2018 rates) 
 

1. On private property - $50/sign 

2. In public right-of-way - $100/sign/year 

Purpose 

Department of Planning & Community & Economic Development 
BUILDING INSPECTION DIVISION 
215 Martin Luther King Jr. Blvd., Lower Level 
P.O. Box 2984 
Madison, WI 53701-2984 
 

PHONE: (608) 266-4551 
EMAIL: zoning@cityofmadison.com 
WEBSITE: www.cityofmadison.com/dpced/bi/ 

How to Apply 

THESE  

SIGNS NOT 

ALLOWED IN 

PUBLIC 

RIGHT-OF-

WAY  

BECAUSE 

SPACE IS 

AVAILABLE 

ON PRIVATE 

PROPERTY 

http://www.cityofmadison.com/dpced/bi/signs/106/
http://www.cityofmadison.com/dpced/bi/signs/106/
https://library.municode.com/wi/madison/codes/code_of_ordinances?nodeId=COORMAWIVOIICH11--19_CH31SICOOR_ADGERE_31.03RUDE


 Permit required. Public right-of-way 

signs require annual renewal. 
 

 Maximum 24” x 36” sign face inside 

a maximum size 30” x 48” sign 

structure not more than 48” tall. 
 

 Only A-frame or sandwich-board 

style portable signs allowed. 
 

 Portable signs may only be displayed 

during open business hours. 
 

 Portable signs not allowed in most 

residential neighborhoods. 
 

 One portable sign per street 

frontage allowed, with a maximum 

of two portables per zoning lot 

when located on private property. 
 

 Accessibility Standards for 

Sight Impairment: 

Horizontal component 

(i.e. chain or bar to 

connect the two sign 

boards) between 3” and 

8” above the ground on 

all sides required for signs 

in the public right-of-way. 
 

 If you have a sidewalk cafe:  you are 

also eligible for up to two signs 

(maximum 2’x 3’) to be displayed on 

the approved café enclosure in lieu 

of a portable sign. 
 

 Portable signs in the public right-of-

way only allowed when site lacks 

any private property location areas. 

What You Need to Know Allowed 

Not Permitted 

* Does not meet ADA requirements.  

  Can be used on private property only. 


